Wat is narratieve zorg?

Een beetje opzoekwerk...

 

De term 'narratief' wordt in het online Encyclo.NL (z.d.) omschreven als 'vertellend'. 

Narratieve zorg kan dus gedefinieerd worden als het aanbieden van zorg waarbij de cliënt ruimte krijgt om op verhaal te komen. 

Narratieve zorg is eveneens een initiatief van het Regionaal expertisecentrum BrOes dat via huisbezoeken aan de Brusselse senior/oudere de kans geeft zijn/haar levensverhaal neer te schrijven. (ECD BrOes, z.d.)

 

 

Wat betekent narratieve zorg bij Isa belt aan? 

Ik heb ervoor gekozen om de senior/oudere thuis op te zoeken. Door middel van het beluisteren van lievelingsmuziek ter plaatse: ''Muzikaal samen zijn' of een wandeling of fietstocht*: 'Samen in beweging zijn' met mijn (rolstoelvriendelijke) bakfiets in de omgeving: '*', probeer ik ruimte te creëren om de senior/oudere te laten vertellen over... 

En toch is het ook 'veel meer' -of moet ik zeggen- 'veel minder' dan dat... Narratieve zorg kan ook gezien worden als een moment van elkaar nabij zijn in al haar eenvoud en schoonheid... Met of zonder woorden, want lichaamstaal is beslist ook een waardevolle vorm van communicatie, toont vaak wat mensen voelen of denken. Deze diensten kan je terugvinden onder de benamingen: 'Huiselijk samen zijn' en 'Gelovig samen zijn'.

Aan elke dienst kan een extraatje toegevoegd worden: drankje, gebakje... en wordt aangegeven als 'verwenmoment'.

* Tijdens het fietsen kan de senior bovendien aangeven waarheen gefietst wordt vb, winkeltje, vroegere woning, begraafplaats... indien deze locatie zich in de buurt bevindt.

 

Wens je meer info over wat ik met deze thuiszorgdienst wil bereiken? Klik dan hieronder.

Wens je meer info over de verschillende diensten? Klik gerust hieronder.

Houd je van een beknopt overzicht? Klink dan op onderstaande balk.